Teddy Lagerwall, 75 år, i Stockholm är en av de som drabbas av personalbristen på landets dialysmottagningar. Han bor i Stockholm och får i vanliga fall sin bloddialys på Danderyds sjukhus tre dagar i veckan cirka 4 timmar åt gången.

I sommar vill han åka med sin fru till sitt sommarställe i Båstad i Skåne och har undersökt möjligheterna till gästdialys i området. Han var ute i god tid och kontaktade mottagningarna i Ängelholm, Helsingborg, Halmstad och Ljungby men fick beskedet att de inte kunde erbjuda någon gästdialys till honom i sommar.

– Patientlagen i Sverige fungerar inte. Den säger jag ska få likvärdig vård om jag befinner mig på annan ort i Sverige. Jag är gammal jurist, så jag vet, säger Teddy Lagerwall.

Teddy Lagerwall

Teddy Lagerwall tycker annars att njursjukvården fungerar bra men att gästdialysen är ett fruktansvärt problem i Sverige. Han säger att han i sommar blir gisslan i sin hemstad och kan inte åka i väg någonstans.

– Hela min familj, både fru och barn, blir drabbade av att jag inte kan åka någonstans, det borde inte vara på det här sättet, säger Teddy Lagerwall.

2022-06-13